Ο Βρετανός καλλιτέχνης Damien Hirst, έμαθε να ζωγραφίζει σχεδιάζοντας πτώματα στο νεκροτομείο. Με το έργο του εξερευνά τα όρια της πρόκλησης και επιδίδεται σε μια μελέτη θανάτου.
"Ο θάνατος είναι απαράδεκτη ιδέα, λέει, οπότε ο μόνος τρόπος να τον αντιμετωπίσεις είναι να αποστασιοποιηθείς απ' αυτόν ή να διασκεδάσεις μαζί του"
Στον προβληματισμό που θα προκύψει από το έργο του Hirst θα βοηθήσει πιστεύω η φωτογραφία που παραθέτω παρακάτω.
Το στιγμιότυπο είναι από τη σημερινή μου επίσκεψη στο κρεοπωλείο απ' όπου προμηθεύομαι κρέας. Ένα κεφάλι γουρουνιού στολίζει τη "γιορτινή" προθήκη. Ένα μικρό παιδί που το βλέπει ρωτά, φανερά σοκαρισμένο, πού είναι το υπόλοιπο σώμα και ο πατέρας του, ατάραχος, το σηκώνει αγκαλιά για να το βοηθήσει να το δει να κρέμεται από ένα τσιγκέλι λίγα μέτρα πιο πέρα...
Την ανάρτηση αφιερώνω στον κρεοπώλη μου Δημήτρη Δελενίκα, τον οποίο θαυμάζω για το υψηλό βαθμό αποστασιοποίησης που επιδεικνύει απέναντι στη φρίκη με την οποία έχει να παλέψει καθημερινά. Μια αποστασιοποίηση που οφείλουν να έχουν οι χασάπηδες, οι γιατροί, οι ανατόμοι, οι νεκροτόμοι και φυσικά...οι καλλιτέχνες.
12 σχόλια:
Ακέφαλο Κοτόπουλο ελπίζω να μη θύμωσες που δεν αφιέρωσα σε σένα αυτή την ανάρτηση...
endiaferousa i nea anartisi(den exw sholia)...kati asxeto exoume sxoleio ti deutera???...pRoLeTiNa
Προλετίνα, σύμφωνα με το πρόγραμμα τα σχολείο λειτουργεί κανονικά Δευτέρα και Τρίτη.
Το αίμα είναι το τίμημα της συμφιλίωσης της ζωής με τον θάνατο!
(Αυτό πάει στό δικό σας έργο)
Το άσπρο και το μαύρο, το + και το -, o θάνατος και η ζωή, πάντα μαζί πορεύονταν και εμείς μπαλάκι του πιγκ πογκ ανάμεσα.
Συμφωνώ με τη σημείωση του Καρυωτάκη - ''Με το μηδέν και το άπειρο να συμφιλιωθούμε''.
Αλλά τι επιζητά ο Damien Hirst; Να κάνει εντύπωση ή να μας βάλει μπροστά σε ένα από τα θαύματα της ζωής; Και γιατί ένας καλλιτέχνης σκέφτεται να μας συμφιλιώσει με το θάνατο μέσα από αυτή τη διαδικασία; Εκατοντάδες ζώα πεθαίνουν σε σφαγές, σε κυνήγια ,σε κοπάδια…Τι παραπάνω λοιπόν μπορεί να προσφέρει ο θάνατος ενός ζώου σε ενυδρείο;
Νίκη,ανάρρωσες;
Ενδιαφέροντα πράγματα μας έγραψες, όπως πάντα, που γίνονται καλή αφορμή για κουβέντα.
Θα σου μεταφέρω τα ίδια τα λόγια του Hirst που νομίζω πως απαντάνε στο ερώτημά σου για το τι προσθέτουν τα έργα του στις εκατόμβες των ζώων που σφάζονται καθημερινά.
Στο ερώτημα δημοσιογράφου για το πώς φθάνει κανείς στο συμπέρασμα ότι το να κόψει μια αγγελάδα και ένα μοσχαράκι στα δυο είναι μια καλή ιδέα για ένα έργο, ο Hirst απαντά:
"Στη διαφήμιση βρισκόμαστε αντιμέτωποι με εικαστικές τεχνικές που χτησιμοποιούν τέτοιες εικόνες κάθε μέρα. Περπατώντας περνάμε έξω από χασάπικα κάθε μέρα. Βλέπουμε το ψόφιο κρέας και δε νιώθουμε τίποτε. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να ξαναβάλουμε κάτι μπροστά μας, να το ξαναδούμε."
Η τέχνη έχει μια γνωστική διάσταση που την υποτιμούμε. Ένα έργο τέχνης μπορεί να καθαρίσει το οπτικό σου πεδίο από "παράσιτα" που δεν σ'αφήνουν να δεις καθαρά.
Καθημερινά προσπερνάμε συγκλονιστικές εικόνες και γεγονότα. Τα κοιτάμε αλλά δεν τα βλέπουμε. Ο Μαγκρίτ έλεγε πως χρησιμοποιούσε όλα τα μέσα στην τέχνη του για να αναγκάσει τα πράγματα να γίνουν επιτέλους συγκλονιστικά.
Όσο για τη φωτογραφία με τη γουρουνοκεφαλή δεν είναι καλλιτεχνικό μου έργο.
Το γεγονός ότι ένας καλλιτέχνης χρησιμοποιεί πινέλα και μπογιές για τα έργα του δεν εξασφαλίζει, δυστυχώς, ότι το υπνοδωμάτιό του, που μπογιάτισε με πινέλα και μπογιές, είναι έργο τέχνης.
hahahahaha...nekra eeee? me toso nekrofilo post ti perimenes? fovh8hkan ta paidakia!!
Eννοείτε οτι θέλει να μας κάνει να βλέπουμε τη φρίκη των πραγμάτων (όπως η σφαγή των ζώων)χωρίς να μας περνάει απαρατήρητη;;
Άραγε αυτό θα επωφελούσε όλους τους ανθρώπους;;Αν οι γιατροί έβλεπαν με φρίκη αυτά που συμβαίνουν σε ένα ιατρείο θα μπορούσαν να συνεχίσουν;
ο 8ανατοσ δεν ειναι ιδεα! ειναι καταλη3η. η πορεια ολων των οντων 3εκινα απο τη ζωη και καταληγει στο 8ανατο και αυτο που διαχωριζει το ενα με το αλλο ειναι μια λεπτη γραμμη.δεν 8εωρω αποτροπαια τα εργα του, αντικατοπτριζει απλα την πραγματικοτητα και ισωσ επιδιωκει την ε3οικιωση τησ με αυτη.αυτο σοκαρει και τον αν8ρωπο η μη ε3οικιωσει του με το τελοσ του. οσο αφορα τα κρεοπωλεια ο αν8ρωποσ βλεπει τα ζωα εκει ωσ κομματια κρεασ,φαγητο νοστιμο.αν ομωσ εβλεπε τον οδυνηρο 8ανατο του και επειτα την τεμαχιση του ειμαι σχεδον βεβαιη οτι δεν 8α η8ελε καν να περασει ε3ω απο το κρεοπωλειο!!!
Η τέχνη μας βοηθά να βλέπουμε με τον τρόπο της ανατομίας, "διαρρηγνύοντας", δηλαδή, το "δέρμα των πραγμάτων" και υπερβαίνοντας την τυφλότητα που έχει προκληθεί από τη συνήθεια.
Η τέχνη μας απελευθερώνει από την πεζότητα της κοινής όρασης.
Δημοσίευση σχολίου