Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Αnimation: cool or geek?

Εσύ που είσαι cool ξέρεις πως δεν υπάρχει αντίστοιχη λέξη στα ελληνικά και για το λόγο αυτό τη χρησιμοποιείς αμετάφραστη. Το ίδιο συμβαίνει με τη λέξη animation. Μεταφράζεται συνήθως κινούμενο σχέδιο, αλλά τα κινούμενα σχέδια είναι μια σχετικά μικρή κατηγορία animation. Τα κινούμενα σχέδια είναι animation αλλά δεν είναι όλα τα animation κινούμενα σχέδια. Η κυριολεκτική μετάφραση του όρου είναι "ζωντάνεμα". Πραγματικά με την τεχνική animation μπορούμε να δώσουμε την εντύπωση της κίνησης σε κάποιο αντικείμενο που κανονικά δεν κινείται (π. χ. οι παντόφλες μου χωρίς τα πόδια μου μέσα σ' αυτές) , ή να δώσουμε σε ένα αντικείμενο που κινείται μια κίνηση διαφορετική από αυτή που έχει την δυνατότητα να κάνει(π. χ. ο γάιδαρος που πετάει).

Ξεκινάμε με την ανάρτηση αυτή ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο του animation. Θα δούμε πολλά φιλμάκια από γνωστούς και άγνωστους animators φτιαγμένα με πολλές διαφορετικές τεχνικές και αισθητικές προσεγγίσεις. Αυτό όμως που πάνω απ' όλα περιμένουμε είναι να δούμε τις δικές σου δημιουργίες που θα γίνουν με την καθοδήγησή μας από εδώ αλλά κυρίως στην τάξη.

Το πρώτο φιλμάκι επιλέχθηκε επειδή είναι πολύ απλό τεχνικά και έχει μια ερευνητική προσέγγιση (ό,τι περιμένουμε και από σένα). Με ελάχιστα μέσα, αυτά που μπορεί να διαθέσει ο καθένας : χαρτί, μολύβι, μια απλή κάμερα (π. χ. κινητό), λίγο χρόνο, πολύ κέφι. Δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη ικανότητα πέρα από δημιουργική διάθεση.
Με το ελάχιστο, ο animator Mike Booth, με έξυπνο τρόπο πειραματίζεται και παράγει κάτι που δεν μας είναι καθόλου αδιάφορο. Απόλαυσέ το και πες : "Γιατί όχι και εγώ; Είμαι cool, όχι geek!"
Τι παρατηρήσεις έχεις να κάνεις για τα στάδια παραγωγής του έργου του;

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολυ ωραιο το film εχει πολυ πλακα. βεβαια στο δευτερο film με το αλη8ινο χιονι απο πισω δεν φαινεται να ειναι χιονισμενα!!!


ΑΣΧΕΤΟ:σημερα καναμε ενα κειμενο στα αγγλικα για το dada!!

Πόλυ Κοκκινιά είπε...

Επειδή τα Αγγλικά συμβάλλουν στην εικαστική σου παιδεία προσπαθώ και εγώ να ανταποδώσω με Αγγλικούς τίτλους, αγγλόφωνα βιντεάκια και άλλα. Δεν είναι έτσι;

Ανώνυμος είπε...

Μπορώ να το κάνω και εγώ?

Πόλυ Κοκκινιά είπε...

Και η γάτα μου μπορεί (το Ακέφαλό μου Κοτόπουλο όχι, για την ώρα τουλάχιστον), γιατί όχι εσύ Ανώνυμε;

Ανώνυμος είπε...

Αυτή την γάτα πολύ θα ήθελα να την γνωρίσω....

ΣΚ

Πόλυ Κοκκινιά είπε...

ΣΚ....ΣΚ....Σκυλάκι ίσως;
ΣΚ....ΣΚ...ΣΟΦό ΚΟΥΤΑβάκι ίσως;

Ανώνυμος είπε...

exw tin upopsia oti isxuei akrivws to antitheto apo auto pou leei i pic sas! xD

-vasilis-

Πόλυ Κοκκινιά είπε...

Η υποψία σου, Βασίλη, αφορά εμένα προσωπικά, εσένα, ή μιλάς γενικά; Όπως και να'ναι σε παραπλανά το γεγονός ότι οι ψυχικά υγιείς διατηρούν την ψυχική τους υγεία με μικροδόσεις τρέλας. Είναι ένα είδος εμβολιασμού αυτό.

Η εικόνα του προφίλ είναι έργο της,αγαπημένης μου καλλιτέχνιδας Louis Bourgeois.

Ανώνυμος είπε...

dn 3erw mperdeutika... [simadi agiotitas(!)]

exw 2 asxeta pragamta n pw:
1)naste kala pou pigate sauto to seminario kai kaname 5wro giati dn tin paleua
2)mporeite eseis pou'ste mesa sauta na ya3ete kai na mou peite ama telika tha anoi3oun oi 2 kainourgies arxitektonikes pou lene oti tha anoi3oun kai ama anoi3oun egw tha tis prolavw... i tha anoi3oun meta apo otan exw dwsei...???

-vasilis-

Πόλυ Κοκκινιά είπε...

Βασίλη, επιβεβαιώνεις το δεύτερο κατα σειρά σχόλιο αυτής της ανάρτησης, ότι δηλαδή με το blockblog βελτιώνετε λίγο τα αγγλικά σας.
Η λέξη "sanity ερμηνεύεται ως "ψυχική υγεία" και όχι "αγιότητα". Νομίζω ότι έτσι μπορείς να καταλάβεις τι εννοώ στο σχόλιό μου. Η τέχνη λοιπόν κατά την Bourgeois είναι εγγύηση ψυχικής υγείας. Είναι λίγο αυτό για να αρχίσουμε να της ζητάμε και εγγύηση αγιότητας;

Όσο για τις αρχιτεκτονικές σχολές...μη χαίρεσαι με τον πληθωρισμό σχολών, δε συμφέρει κανέναν.Θα προσπαθήσω να πάρω πληροφορίες και θα σε ενημερώσω, αλλά... ΚΑΝΟΝΙΣΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ! ΜΠΟΡΕΙΣ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

wxou kuria mia elpida eixa kai egw kai mou tin gremisate!! kai twra prepei na perasw kai athina!!?? kai dn 3erw kai aglika!!?? ta leme stin alli zwi... =.=

-vasilis-

Πόλυ Κοκκινιά είπε...

Έλα, άντε, σου επιτρέπω και στο Βόλο γιατί είναι από όσο γνωρίζω καλή σχολή. Μέχρι εκεί όμως! Τέλος.

Ανώνυμος είπε...

ma opou kai na perase EMΠ tharthw epeidi eipidi eimai poluteknos... to thema einai tha mpw toulaxiston 3anthi...?

-vasilis-

Πόλυ Κοκκινιά είπε...

Εεεεεεεεε....εσύ καλέ μου μαθητή, παρατήρησες ότι ο Mike Booth (o animator) έκανε ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ πρίν γυρίσει το φιλμάκι του;
Παρατήρησες πως βάζοντας τα κειμενάκια ανάμεσα στα animation ήταν σαν να βάζει λάσπη ανάμεσα σε τούβλα; Μπορείς να χτίσεις κάτι χωρίς λάσπη;
Παρατήρησες πως από το ΤΙΠΟΤΑ έφτιαξε ΚΑΤΙ;
Αυτό κάνουν οι καλλιτέχνες. Φτιάχνουν κάτι από το τίποτα. Άσε δε που αυτό το κάτι που φτιάχνουν δεν είναι τίποτα...Αλλά αυτό είναι κουβέντα που μπορεί να γίνει μόνο αν σε βλέπω και με βλέπεις.

Πόλυ Κοκκινιά είπε...

Κρίμα Βασίλη, που θα πάει χαμένο τέτοιο πλεονέκτημα γιατί εσύ θα περάσεις Αθήνα!

Ανώνυμος είπε...

i alitheia einai pws dn ta paratirisa ola auta, apla eida to video... :/

oso gia to allo...(Y)

-vasilis-

Ανώνυμος είπε...

Εγώ είμαι Άσχετη, αλλά ξέρω ότι το: "εεεεε...καλέ μου μαθητή" δεν αναφερόταν μόνο στο Βασίλη αλλά και σε σένα!
Ναι, ναι σε σένα, που μπαίνεις σα γατούλα, βλέπεις και φεύγεις ακροπατώντας μη και σε καταλάβει κανείς...

Πόλυ Κοκκινιά είπε...

Ναι, σε ΟΛΟΥΣ εσάς που μπαίνετε ακροπατώντας,μαθητές και μη.